Moist Chocolate Cake
Bahannya :
3 biji telur gd A/ 4 biji telur saiz kecil
1 caw gula kastor
1/2 cawan minyak masak
1/2 caw susu pekat
1 tsp esen vanilla
1/2 caw serbuk koko
1 tbsp nescafe
1 caw twpung gandum
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat
1/2 caw air panas
Cara:
1. Gris Loyang saiz 7 inci
2. Pukul telur dan gula hingga kembang/gula hancur
3. Masukkan minyak & susu pekat, kacau rata
4. Masukkan serbuk koko, nescafe dan esen vanilla, kacau hingga sebati
5. Masukkan tepung yang telah di gaul dengan serbuk penaik
6. Akhir sekali masukkan air opanas, kacau rata.
7. Tuang dalam loyang ndan bakar / kukus sehingga masak L/ kurang 1 jam - (175'C)
8. Dah sejuk curahkan coklat ganache / hias ikut suka....
Topping
3 sudu besar susu pekat
1/4 cawan serbuk koko - ayak
2 tbsp butter
2 tbsp fresh milk
Cara - Masak secara double boil, hingga pekat sedikit, dan curahkan atas kek ...
Selamat Mencuba dan terima kasih pada yang empunya resepi..
Tapi yang ini buat dua adunan jadi nampak besar sikit...
Rasanya memang yummi....sedap... dan
sesiapa yang memakannya pasti nak lagi!
Selamat Hari lahir...harapan mama
moga tahun 2012 memberi kejayaan yang
cemerlang....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan