Bahan2:
- 250 gm biskut marie
- 100 gm butter (cairkan)
- 250 gm cream cheese (tak kisahlah jenama apapun tapi Phildelphia ttp sedap)
- 70 gm gula castor
- 10 biji buah strawberry (kisar dgn sedikit air - supaya jadi puree strawberry)
- 10 biji buah strawberry (potong kecil)
- 1 1/2 dudu gelatin halal
- 200 ml whipping cream (1 kotak kecil)
Cara:
- Hancurkan biskut marie (blend aje)
- Masukan dalam mentega yang telah dicairkan tadi, tekan/ratakan atas loyang, guna loyang yang boleh dibuka bawahnya supaya senang nak keluarkan bila siap nnti
- Simpan dalam freezer supaya cepat keras/ sementara itu adun cream cheese pula.
- Putar cream cheese dan gula castor hingga berkrim, kemudian masukan puree strawberry.
- Dalam bekas lain putar whipping cream sampai jadi gebu kemudian campurkan kedalam crean cheese tadi dan kacau guna spatula.
- Bancuh gelatin dengan air suam sehingga nampak jernih berkilat, masukan kedalam cream cheese tadi, gaul sehingga rata.
- Masukan strawberry yang telah dipotong kecil tadi dan gaul rata.
- Tuangkan cream cheese kedalam loyang biskut yang dibekukan dalam peti ais.
- Simpan dalam peti ais 3-4 jam, hias dengan buah strawberry.... emmm dah boleh dimakan...sedap.. dan senang dibuat.
Selamat mencuba.....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan