Khamis, 21 Jun 2012

Apam Gula Hangus

Lama tak buat apam gula hangus ni, teringin pulak... mungkin minggu ni adalah minggu rajin nak membuat makanan kegemaran yang pernah dibuat masa remaja dulu... ingat lagi resepinya sebab dulu2 memang selalu sangat buat, tapi sekarang anak2 tak suka kuih muih macam ni so.. tak semangat nak buat, tapi tak pa esok boleh bawak opis bagi kawan2 rasa.... abis jugak nnti.. Kalau nak cuba buat resepi ni boleh silakan... senang sangat...

Bahan-bahan :

5 biji telur gd B
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula putih
2 tsp s/bicarbonat
1/2 cawan minyak masak
5 tbsp susu pekat
1 cawan  gula*
1 cawan air *

Caranya:

1. Masakkan gula hingga warna keperangan, kemudian masukkan air dan jadikan secawan.(yang bertanda*). Biarkan sejuk.
2. Panaskan periuk kukus terlebih dahulu.
3. Pukul gula dan telur hingga kembang.
5. Ayak tepung bersama soda bicarbonat dan masukan dalam adunan, kemudian masukkan
    minyak masak.
    Kacau sehingga sebati.
5. Masukkan susu pekat dan gula hangus yang telah sejuk.
6. Tuang dalam loyang, dan kukuslah selama l/kurang 45 minit.

Selamat Mencuba...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan