Bahannya :
1 cawan serbuk coklat
1 cawan gula pasir
1 cawan marjerin (cairkan) atau minyak masak
1 cawan susu cair
1/2 cawan susu pekat
1 1/4 cawan tepung gandum (Lkurang 128 gm)
1 tsp kecil baking powder
1 tsp soda bikarbonat
3 biji telut pukul sedikit
Bahan Lapisan cheese :
250 gm cream cheese
100 gm coklat masakan putih
2 biji telur
30 gm tepung gandum
Topping:
250 gm coklat masakan
3 tbsp susu cair
2 tbsp susu pekat
1 tbsp marjerin
Cara-cara:
1. Campurkan serbuk coklat, gula, susu cair dan marjerin/minyak masak, panaskan atas api perlahan hingga
gula larut (jgn sampai hangus), sejukkan.
2. Tepung gandum, baking powder dan soda bikarbonat - ayak.
3. Bila adunan sejuk tuangkan susu pekat, gaul rata dan masukkan telur, gaul sebati.
4. Masukkan adunan coklat dalam tepung yg diayak, - gaul sebati.
5. Utk lapisan Cheese:
- cairkan coklat putih dgn teknik double boil
- bila dah cair angkat, dan campurkan dengan cream cheese, telur dan tepung gandum
- pukul hingga kembang dan gebu
6. Panaskan kukusan, sapu minyak pd loyang yangf sesuai
7. Masukkan sedikit adunan coklat (bahagi 2 adunan coklat) dan kukus selama 15 - 20 min/ hingga masak
8. Masukkan adunan cheese, kukus 15 - 20 min
9. Masukkan adunan coklat atas lapisan cheese tadi, kukus 20 minit atau hingga masak, biarkan sekuk
seketika.
10.Untuk topping, cairkan coklat masakan (double boil) masukkan semua bahan yang lain, Tuang atas kek
dan hiaslah ikut hati....
Terima kasih pada yang menyumbang resepi, memang sedap....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan