Sabtu, 21 Mei 2011

::Cream Puff::

Arini jom bersama Mama Nida buat kuih krim puff... hari2 inilah keje bila balik keje, nak rasa datanglah umah atau order jer..tak banyak pun buat paling sikit 100 biji, paling banyak 400 biji buat lepas balik opis....banyak tak?  Kalau nak tahu rasanya mcmana tanyalah kawan2 mama ok.
Cream Puff

Nak buat sendiri cubalah resepi ni.

Bahan2nya:-
125 gm buttercup
300 ml air
sedikit garam
sedikit gula
170 gm tepung gandum
3 biji telur gred B atau 4 biji telur gred C

Krim Kastad
2 oz tepung kastad
3 oz gula
450 ml air
2 sudu makan susu pekat
sedikit garam

Caranya:
1) Masak air , butter, gula n garam smpai butter cair.
2) Masukkan tepung dan kacau hingga jadi doh.
3) Sejukkan doh tersebut.
4) Blender ngan telur hingga sebati.
5) Masukkan dlm acuan icing n bentukkan.
6) Bakar dlm oven l/kurang 30 min
7) Bila sejuk masukkan krim kastad yg telah dimasak.
8) Untuk Krim kastad masak sumer bahan2 kacau hingga pekat
9) Belah sikit puff yg dah sejuk tadi n masukkanlah krim kastad tadi,
    ingat...jgn biarkan krim kastad tu keras...maknanya jgn masak awal sangat.

"Selamat mencuba..."
  

Tiada ulasan:

Catat Ulasan