![]() |
Bahan-bahan:
>>> 250 gm tepung gandum# <<<
>>> 1 sd kecil serbuk penaik# (# ayak 3 kali ) <<<
>>> 6 biji telur gd B (putih & kuning asingkan) <<<
>>> 200 gm mentega ( sy guna SCS) <<<
>>> 135 gm krim keju ( sy guna tatura) <<<
>>> 2 sd kecil esen vanilla <<<
>>> 1 cawan gula kastor <<<
>>> secubit garam <<<
>>> keju parut utk taburan (#optional) <<<
Cara-cara :
1. Panaskan oven suhu 160 C, sapukan loyang kek (saiz 9 in) dengan mentega dan alaskan dengan kertas baking didasar dan sekelilingnya, sapukan lagi dengan mentega dan ketepikan.
2. Putar menteg dengan keju hingga kembang dan putih, masukan 1/3 cawan gula dan putar lagi hingga sebati dan gebu.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan putar pelahan, masukkan esen vanilla. kacau sebati.
4. Dalam bekas lain putar putih telur bersama garam hingga jadi meringue.
5. Masukkan baki gula tadi sedikit demi sedikit, hingga kental dan bertanduk.
6. Ambil sedikit meringue tadi dan satukan dengan adunan mentega, kacau sebati secara kaup balik dengan senduk kayu.. Ulangi hingga habis.
7. Akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil kacau secara kaup balik dan tepung hendaklah digaul rata (tidak bergentel).
8. Tuang adunan kedalam loyang dan ratakan, jika hendak letak keju parut bolehlah taburkan.
9. Bakar selama 1 jam atau hingga keperangan/masak.
Yang pastinya kek ini memang sedap, dah gunakan butter SCS kemudian tambah pulak dengan krim keju...amaran! jangan makan selalu, ianya menggemukkan, sekali sekala tak apa....hehehe
Selamat Mencuba...
Terima kasih pada yang empunya resepi....
Tiada ulasan:
Catat Ulasan