Terujanya nak siapkan Kek Puding Karemel....mudahan jadi ...
Bahan A
2 sudu besar gula
~ tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan, biarkan gula bertukar menjadi perang
~ ketepikan
Bahan B
(bahagian atas keramel)
1/2 tin susu cair (boleh tambah kalau nak keramel tebal)
70 gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur (kalau tambah susu kuning telur pun tambah)
Bahan C
140 gm tepung gandum
70 gm gula kastor
3 biji kuning telur
135 ml air biasa
1 sudu teh baking powder
45 ml minyak masak
Caranya
1. Gula dan kuning telur dipukul sebati
2. Masukkan minyak masak
3. Satukan tepung dan baking powder
4. Masukkan tepung dan air berselang seli
Bahan D
6 biji putih telur
70 gm gula kastor
1 sudu kecil krim off tartar (sudu kfc)
~ pukul putih telur sampai kembang
~ masukkan krim of tartar
~ pukul sampai kembang (buih tak jatuh)
Cara Keseluruhannya:
1. Kacau bahan B perlahan-lahan jangan sampai berbuih nanti tak jadi karemelnya
2. Masukkan bahan B tadi kedalam loyang gula hangus
3. Pukul bahan C
4. Pukul bahan D sampai kembang dan diangkat tak jatuh, campur bahan C dan D dengan senduk, gaul
sebati.
5. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan ikut suka.
6. Masuk dalam loyang berselang seli warna
7. Bakar secara double boiler selama 1 jam dengan suhu 160 - 180c
8. Bila masak angkat dan sejukkan, dah betul2 sejuk baru terbalikkan agar karemel tak rosak
9. Letak dalam peti ais...
Nyum...nyum...nyum..sedap
yang bestnya pertama kali buat dah jadi... thanks kawan2 yang letakkan resepi dalam blog dan myresipi... nnti buat lagi..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan